Kapućino
about-us
Kapućino
about-us
about-us DEKLARACIJA:

Zašto je tako poseban?
Kapućino je jedan od omiljenih napitaka u celom svetu. Baš zbog toga, dve glavne postojbine većine slavnih kafa, već vekovima vode mali rat oko kapućina. Nepristrasni sud kaže da je prvi kapućino nastao u Italiji, a da je ime, " Kapuziner ", dobio u bečkim kafeima, početkom 19. veka.
Originalni bečki "Kapuziner" opisivan je kao kafa sa šlagom ili kremom na vrhu, sa ili bez dodatnih aroma, poput cimeta. Svetla smeđa boja koja ga je odlikovala podsećala je na odore sa šiljatom kapuljačom uticajnog fratarskog reda u katoličkim krugovima toga vremena. Ipak, Italijani, kojima pripada i zasluga stvaranja prvog espresa, su ti koji su zaslužni za dodavanje mleka u espreso kafu, u onom magičnom, preciznom balansu, koji je 1901. prvi napravio i patentirao Luiđi Becera (Luigi Bezzera).
Doslovno značenje popularnog bečkog naziva prilagođeno je duhu jezika. U početku su ga služili baš “po bečlijskom”, sa cimetom u prahu ili struganom čokoladom na vrhu guste, kremaste pene. Naravno, kada baš žele da insistiraju na „njihovom kapućinu”, Italijani će vam pomenuti ime Marko d'Aviano. Bio je to fratar koji je predvodio Bečlije u odbrani od Turaka i „baš onaj„ po kome su kapucineru dali ime. Ali, to je ipak samo legenda.
A gde se može naći najbolji kapućino za poneti kod nas? Pa naravno. U HLEB&KIFLE pekarama.
Zašto je tako ukusan?
Kapućino je, tradicionalno, topli napitak od espreso kafe i kuvanog mleka, sa visokim slojem guste, baršunaste, ukusne kremaste pene na vrhu. Savršeno izbalansiran odnos sastojaka i struktura i gustina pene zapravo su tajna dobrog kapućina. Ukus i jačina kafe treba da dominira, što znači da kapućino sadrži manje mleka nego kafe late.
Kvalitet više:
Gusta pena na vrhu nije samo slasna, već je i neka vrsta izolatora, koja omogućava da vaš kapućino duže zadrži prijatnu toplinu. U Italiji, kapućino je i danas, pre svega, jutarnji napitak, uobičajen uz doručak. U ostatku sveta ovo pravilo odavno ne važi, tako da u ukusu i savršeno gustoj,baršunastoj peni H&K Kapućina za poneti, možete da uživate tokom celog dana, bez bojazni da nećete biti “u trendu”.

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima:
about-us about-us about-us about-us about-us
about-us
Svideće vam se i...
about-us
Espreso

Espreso


Makiato

Makiato


Kafe late

Kafe late


Moka kafa

Moka kafa


PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER