На врх

Ајвар љути

Реч више...

Зашто је тако посебан?

Ајвар је реч турског порекла, која се, као и многи други турцизми, у Србији одавно одомаћила. „Havyar“ значи: „усољена икра“. Зато ћете често чути да ајвар зову и „српски кавијар“. Приче о ајвару део су породичног наслеђа. Као и рецептура.

Овај јединствени специјалитет ушао је и у нашу литературу. О ајвару је писао Момо Капор, а песму му је посветио и Драган Лукић. Међу бројним шалама у којима се помиње, можда је најшармантнија она о томе како на југу Србије момци девојкама изјављују љубав поклањајући им - теглу ајвара:

„Ај вар Ју“ - и готово!

Пут до срца, дефинитивно води преко добре хране.

„Хлеб&Кифле“, уосталом, то најбоље знају.

Зашто је тако укусан?

У породичним рецептима љути и екстра љути ајвар могу да садрже бројне варијације, љуте додаке, ароме и зачине, као што су бели лук или рен.

Хлеб&Кифле свој Х&К Љути ајвар праве по традиционалном рецепту, од печене црвене цепкане слатке и љуте паприке, аутохтоног порекла.

У припреми користимо искључиво хладно цеђено екстра девичанско маслиново уље, што Х&К Љути ајвар чини не само пикантним, већ и здравим и додатно укусним.

Квалитет више:

Квалитет здравог, укусног и пикантног „љутог домаћег ајвара” постиже се пастеризацијом без употребе конзерванса и појачивача боје и укуса.

Књига утисака

Поделите своје утиске

Препорука: Користите латинична или ћирилична слова.

Поља обележена * су обавезна.

Тренутно нема утисака.
Будите први и реците нам шта мислите.

Свидеће вам се и...

Пекмез од шљива

Х&К Пекмез од шљива један је од аутентичних специјалитета српске националне кухињ... Прочитај више

Џем од кајсија

Дивне боје зрелих, здравих и мирисних, руком браних домаћих кајсија и пријатно кисе... Прочитај више