На врх

Kaфе
Докле год на свету постоји кафа, ништа није толико лоше да се не би могло поправити.
Касандра Клер, писац

Прати ритам Вашег дана
Сазнај више

Кафа, са малим варијацијама, спада у оне речи које цео свет разуме. Потиче од арапског израза: "qahhwat al-bun", што значи "вино од пасуља". Па, признаћете, поређење са вином оправдава рафинираност уживања у мирису и укусу овог напитка, о коме говоре кафољупци!

Мало је оних који знају како изгледа ова биљка у природи ,а још је мање оних који могу без размишљања да вам кажу да је кафа заправо – воће. И то врло мирисно још током цветања! Дрво кафе има црвени бобичаст плод налик на пасуљ или наше вишње. Бобице су јестиве, а унутар црвене опне су зрна сирове кафе. Вероватно због тога, кафа је првобитно била храна, а не пиће.

Поједина афричка племена правила су од зрна кафе „енергетске бомбице“, укусне куглице које су повећавале снагу, издржљивост и будност. Управо та способност кафе и кофеина да нас разгали, пробуди, подстакне активност и повећа концентрацију, сликовито је приказана у ваљда најпознатијој и, вероватно, сасвим измишљеној легенди о пастиру из Етиопије који је имао козе које плешу.

Наравно, након што би обрстиле оближњи жбун кафе. Није искључено да је баш ова прича подстакла аутоиндустрију да направи експеримент са кафом као погонским горивом. Када могу да плешу козе, зашто не би и ваш четвороточкаш? Експеримент су први извели британски инжењери. Пре пар година, тачније, 2011. креирали су аутомобил који ради на зрна кафе.

И знате шта?

Оборио је рекорд као најбржи постојећи ауто на органских горива! Добро је знати да кафа може да произведе такву енергују, али за све нас који је волимо и уживамо у њој, то је ипак расипање укусног и мирисног црног злата. Уз воду, другог најпопуларнијег пића на нашој планети!

Колико далеко може да иде љубав и значај кафе у животу, говори и један од закона који је у Турској дуго био на снази: уколико је супруг не би опскрбио довољним залихма кафе, жена је имала законску основу да подигне тужбу за развод.

Дакле, кафа је не само извор енергије, у умереним количинама и здравља, већ и стуб добре и трајне везе. Тако да не подцењујте значај позива на кафу. Ако ништа друго, кафе ради. Посебно наше, "Х&К" кафе за понети.

Кажу да с кафом у руци никад нисте сами, а кафа за понети коју нуде "ХЛЕБ&КИФЛЕ" , буквално омогућава да ваш омиљени напитак увек буде уз вас. А ако после испијања једне од "ХЛЕБ&КИФЛЕ" кафа заплешете у нашој пекари или испред ње...Па, нама неће бити чудно. Напротив. Знамо колико су укусне, мирисне и свеже. И топло вам их препоручујемо.

Еспресо

Еспресо је јако јака кафа. У сваком погледу. Чист еликсир. Есенција укуса, мириса и... Прочитај више

Еспресо са млеком

Еспресо је јако јака кафа. У сваком погледу. Чист еликсир. Есенција укуса, мириса и... Прочитај више

Капућино

Капућино је један од омиљених напитака у целом свету. Баш због тога, две главне пос... Прочитај више

Кафе лате

Прави познаваоци кафе јако ће инсистирати на разлици између кафе лате и капућина. Д... Прочитај више

Мока кафа

Х&К Мока кафа је за праве сладокусце. Оригинално, мока је назив једне од најст... Прочитај више