На врх

Сендвичи
Свежина је од суштинског значаја. То је оно што прави разлику.
Џулија Чајлд

Увек свеже успомене
Сазнај више

Сендвич је синоним за савршен, брз, преносивоброк, доступан свима и прилагодљив различитим укусима.

Недавно, сендвич је прославио свој 250 рођендан. Или, да будемо прецизни, свој 250 ИМЕНДАН. Јер, овај међуоброк који, најчешће, комбинује комад хлеба, меса или сира, познат је од давнина и броји скоро 10 пута више година! Oко, барем, 2 000!

Од комбинације бесквасног хлеба и хладне јагњетине, која се у најстарија времена радо јела у јеврејској култури, преко средњевековних трпеза где је комад хлеба био, заправо, замена за тањире на којима би се сервира храна, до холандских крчми у златно доба трговине лалама, у 17. веку, када се са хлебом комбинује хладна говедина, сендвич је практично одувек био ту, на дохват руке људима.

Тражен, али безимен.

Све до једне ноћи, 1762. године, када је током маратонске партије карата, огладнео Четврти Гроф од Сендвича.

Не знамо да ли је то била партија покера, али саиграчи су са апетитом “испратили“ оно што му је послужено, речима: “Исто као Сендвич!” У питању је био комад танко сечене хладне говедине убачен између две кришке хлеба. “Затворени сендвич“ убрзо је постао помодни касни ноћни хир мушког дела европске аристократије, више склоне карташком , него трпезаријском столу.

Сендвич је био савршен начин да се нешто прегризе, без устајанја, прљања руку или шпила за картање.
Али недуго затим , већ у 19. веку, са убрзаном индустријализацијом, најпре у Шпанији и Енглеској, а одмах потом и у Америци, сендвич прелази из аристократских рукавица у руке радника.
Од тада па до данас, наћићете га у школским торбама, на градилиштима, стадионима, у канцеларијама, на бензинским пумпама и у ресторанима.

Наравно, најбоље, најсвежије и најукусније, наћићете у нашим, „Хлеб&Кифле“ пекарама.
Правимо их у топлом, хрскавом багету и другом пециву печеном у нашој пекари. И врло смо маштовити када је реч о прилозима, додацима и намазима.

„Хлеб&Кифле“ сендвичи задовољиће и оне са једноставним укусом, оне који посте, брину о здрављу, али и врхунске гурмане и праве пробираче.

Баварски сендвич са пршутом

Х&К Баварски сендвич са пршутом комбинује најбоље, топло, меко, благо хрскаво бав... Прочитај више

Баварски сендвич са шунком

Х&К Баварски сендвич са шунком спаја најбоље, топло, меко, благо хрскаво баварско ... Прочитај више

Багет сендвич са печеницом

Да би сендвич био добар и укусан, важне су три ствари: квалитет пецива, састојци и ... Прочитај више

Багет сендвич са пршутом

Да би сендвич био добар и укусан, важне су три ствари: квалитет пецива, састојци и ... Прочитај више

Багет сендвич са шунком

Да би сендвич био добар и укусан, важне су три ствари: квалитет пецива, састојци и ... Прочитај више

Посни (вегетаријански) сендвич

јански) сендвич је лак и укусан, али пре свега свеж, прављен у топлом и укусном пециву... Прочитај више

Тортиља са пилетином

Х&К пролећна тортиља спада у наше сендвиче у два залогаја. Ако сте на дијети, о... Прочитај више

Багет сендвич са маринираном пилетином

Х&К Багет сендвич са пилетином правимо у топлом, хрскавом, Х&К белом багет хл... Прочитај више