На врх

Класици и нови хитови

Хлеб, пре свега.
Kако наручити

Шест миленијума историје света стаје у мрвицу хлеба. Тачније, хлеб ових дана прославља свој 6 006. рођендан. Најстарији жрвањ за млевење житарица откривен на нашим просторима, потиче из времена Винчанске цивилизације. Оне исте која је имала и, још увек не сасвим дешифровано, вероватно насјстарије писмо на свету. Можда је баш тим писмом записан и први рецепт за припрему хлеба?

Баш ту, на обали Дунава, недалеко од места на коме је 1952, рођена и наша пекарска индустрија?

Хмм?

Ипак, иако је за „ХЛЕБ&КИФЛЕ” ова мистериозна предпоставка примамљива колико и вама наше најукусније пециво, званично, заслуге за хлеб какав и данас познајемо, већ миленијумима припадају древном Египту.

Ту, на ободу области коју симболично зову Срп плодности, замешено је и прво квасно тесто, а заслуге за откриће квасца такође припада египатској цивилизацији.

Стари Египћани имали су посебан хијероглиф за хлеб. Чак 50 различитих рецепата за његову припрему исписано египатским сликовним писмом.

Од тада па до данас, хлеб је неодвојиви пратилац човека.

Највеличанственије ствари на свету у својој основи су уједно и најједноставније.

Хлеб, као мешавина брашна и воде, са или без додавања квасца, у својим небројеним варијацијама и спојевима житарица које печењем стварају обиље укуса, текстура, облика и величина, једна је од најстаријих врста хране, на највећем делу наше планете.

Не постоји народ нити језик који нема реч, пословицу, рецепт, обичај, веровање и ритуал везан за хлеб.

У календару Астека, месец сетве и месец жетве заузимали су посебно место. Стари народи имали су богове заштитнике житарица. Египћани и бога Хлеба. У античкој Грчкој, богиња Деметра приказивана је са снопом житног класја. Била је богиња земље, плодности и заштитница пекарског заната.

На нашим просторима, први писани документ у коме се помиње хлеб је Призренска хрисовуља.. а итање жита и хлеба регулише и Душанов законик.

На српској средњевековној трпези, хлеб се припремао по рецептурама преузетим са византијског двора. Посебно омиљен био је хлеб са медом. Иако је дуг пут од грубо млевених житарица помешаних са водом и печених на сунцу, до данашњег рафинираног обиља хлебова раскошног и разноврсног укуса и хрскаве златножуте корице, једно је сигурно:

Иако је одломио окрајак седмог миленијума од свог настанка, остао је и даље неприкосновен.

Драгоцен као вода, ваздух, светлост.

Хлеб је потреба.
Утеха.
Уживање.
Страст.
Празник.
Ритуал.
Светковина.
Племенита слабост и врлина.
Знање. Мистерија. Мајсторија.
Вештина. И, чаролија.
Хлеб, то је породица. Успомене. Топлина.
Традиција. Историја...
И, свакодневица.

Смедеревац

Признајемо Хлеб&Кифле су мало сентиментални када је у питању Х&К Смедеревац... Прочитај више

Багет хељда

Хлеб пуног, раскошног укуса и здравља, благо шупљикаве, порозне средине и рустичне,... Прочитај више

Хлеб са семенкама

Златножута, мека сјајна корица и средина богата хрскавим укусом семенки различитих ... Прочитај више

Хлеб Виталис

Х&К Виталис спада у Хлеб&Кифле хлебове здравља. Карактеристичног, четвртасто... Прочитај више

Швапски ражани хлеб

Одмах ћете га препознати у свакој ХЛЕБ&КИФЛЕ пекари: округао, чврсте, рустичне... Прочитај више

Багет са семенкама

Х&К Багет са семенкама је и здрав и укусан. Али и наочит! Има савршено избала... Прочитај више

Бели багет

Још један класик у Х&К понуди. Омиљен свакога дана, уз сваки оброк и за целу п... Прочитај више

Ражани безквасни хлеб

Х&К Ражани бесквасни хлеб је по много чему јединствен у нашој хлебној понуди. ... Прочитај више

Ражани хлеб са сунцокретом

Х&К Ражани хлеб са сунцокретом, златножуте боје, округлог облика, пријатног , б... Прочитај више

Мађарски ражани хлеб

Х&К Мађарски ражани један је од наших хлебова здравља. Издужен, обао, буцмаст, ... Прочитај више