На врх

Ајвар

Реч више...

Зашто је тако посебан?

Ајвар је реч турског порекла, која се, као и многи други турцизми, у Србији одавно одомаћила. „Havyar“ значи: „усољена икра“. Зато ћете често чути да ајвар зову и „српски кавијар“. Приче о ајвару део су породичног наслеђа. Као и рецептура.

Овај јединствени специјалитет ушао је и у нашу литературу. О ајвару је писао Момо Капор, а песму му је посветио и Драган Лукић. Међу бројним шалама у којима се помиње, можда је најшармантнија она о томе како на југу Србије момци девојкама изјављују љубав поклањајући им - теглу ајвара:

„Ај вар Ју“ - и готово!

Пут до срца, дефинитивно води преко добре хране.

„Хлеб&Кифле“, уосталом, то најбоље знају.

Зашто је тако укусан?

Хлеб&Кифле ајвар праве по традиционалном рецепту, од цепкане печене висококвалитетне црвене паприке аутохтоног порекла. Посебну арому Х&К Ајвару дају зачини и хладно цеђено екстра девичанско маслиново уље

Квалитет више:

Квалитет „домаћег ајвара” постиже се додатно, пастеризацијом без употребе конзерванса и појачивача боје и укуса.

Књига утисака

Поделите своје утиске

Препорука: Користите латинична или ћирилична слова.

Поља обележена * су обавезна.

Тренутно нема утисака.
Будите први и реците нам шта мислите.

Свидеће вам се и...

Џем од кајсија

Дивне боје зрелих, здравих и мирисних, руком браних домаћих кајсија и пријатно кисе... Прочитај више