На врх

Капућино

Реч више...

Зашто је тако посебан?

Капућино је један од омиљених напитака у целом свету. Баш због тога, две главне постојбине већине славних кафа, већ вековима воде мали рат око капућина. Непристрасни суд каже да је први капућино настао у Италији, а да је име, " Капузинер ", добио у бечким кафеима, почетком 19. века.

Оригинални бечки "Капузинер" описиван је као кафа са шлагом или кремом на врху, са или без додатних арома, попут цимета. Светла смеђа боја која га је одликовала подсећала је на одоре са шиљатом капуљачом утицајног фратарског реда у католичким круговима тога времена. Ипак, Италијани, којима припада и заслуга стварања првог еспреса, су ти који су заслужни за додавање млека у еспресо кафу, у оном магичном, прецизном балансу, који је 1901. први направио и патентирао Луиђи Бецера (Luigi Bezzera).

Дословно значење популарног бечког назива прилагођено је духу језика. У почетку су га служили баш “по бечлијском”, са циметом у праху или струганом чоколадом на врху густе, кремасте пене. Наравно, када баш желе да инсистирају на „њиховом капућину”, Италијани ће вам поменути име Марко д'Авиано. Био је то фратар који је предводио Бечлије у одбрани од Турака и „баш онај„ по коме су капуцинеру дали име. Али, то је ипак само легенда.

А где се може наћи најбољи капућино за понети код нас? Па наравно. У ХЛЕБ&КИФЛЕ пекарама.

Зашто је тако укусан?

Капућино je, традиционално, топли напитак од еспресо кафе и куваног млека, са високим слојем густе, баршунасте, укусне кремасте пене на врху. Савршено избалансиран однос састојака и структура и густина пене заправо су тајна доброг капућина. Укус и јачина кафе треба да доминира, што значи да капућино садржи мање млека него кафе лате.

Квалитет више:

Густа пена на врху није само сласна, већ је и нека врста изолатора, која омогућава да ваш капућино дуже задржи пријатну топлину. У Италији, капућино је и данас, пре свега, јутарњи напитак, уобичајен уз доручак. У остатку света ово правило одавно не важи, тако да у укусу и савршено густој,баршунастој пени Х&К Капућина за понети, можете да уживате током целог дана, без бојазни да нећете бити “у тренду”.

Књига утисака

Поделите своје утиске

Препорука: Користите латинична или ћирилична слова.

Поља обележена * су обавезна.

Тренутно нема утисака.
Будите први и реците нам шта мислите.

Свидеће вам се и...

Мока кафа

Х&К Мока кафа је за праве сладокусце. Оригинално, мока је назив једне од најст... Прочитај више

Кафе лате

Прави познаваоци кафе јако ће инсистирати на разлици између кафе лате и капућина. Д... Прочитај више