На врх

Салате
Не постоји ништа боље да пробуди апетит, лагано засити или заслади после обилног оброка, од свеже, укусне и хрскаве салате од поврћа или воћа, пуне живота и здравља.
Алексис Сојер, француски кувар, 19. век.

Салата: Храна из рајских вртова
Сазнај више

Салата је била храна Адама и Еве у Рајском врту.”, чућете од оних који су љубитељи ових лаких, здравих оброка од свежег поврћа или воћа.

Око овога, наравно, може да се полемише. Оно што је извесно, јесте да су салате прешле дуг пут, од првог помињања на грчком острву Кос, преко античког Рима, древног Вавилона, Византије, свих средњевековних дворова и ренесансних палата, све до спојева и мешавина модерних времена.

Разноликост у боји , текстури , укусу и ароми салате треба приписати географском пространству Римског царства, у коме су локалне специфичности, аутохтоне биљне врсте, али и разноврсни зачини, бескрајно обогатиле могућности за комбиновање састојака у ономе што зовемо салата.

Поред соли, сирћета и маслиновог уља, који су чинили базни прелив и у античко време, користе се и мед, вино, пикантан сос добијен мешавином различитих врста усољене рибе, као и бројни зачини, који су касније постали основа за многе славне салатне дресинге, како их данас популарно зовемо.
Своје звездане тренутке, салате су имале у неколико историјских епоха.

После Рима, посебно су биле радо виђене на и на византијској и ренесансној трпези. Осим на Медитерану, где су стално присутне, у другим деловима Европе поједини владари давали су својим, често врло особеним укусом, допринос свету салата. У Енглеској, Хенри IV, на пример био је љубитељ онога што данас зовемо кромпир и рибља салата.

Мери, краљица Шкотске, била је рафиниранијег укуса. Радо је јела салату од целера, зеленог лиснатог поврћа, тартуфа и барених јаја. Сенф је био само један од додатака који се помиње у писаним рецептима из тог времена.

Ипак, Медитеран је предњачио. На шпанском двору могле су се наћи и салате са, чак, 35 различитих састојака! Нешто касније, у 19. и првим деценијама 20. века, Французи и Американци показали су, несумњиво, највећу маштовитост у погледу прелива и зачина којима су повезивани састојци.
Модни тренд у исхрани и део животног стила оних који брину о свом здрављу, салате постају у пуној мери током шездесетих година прошлог века.

Данас су салате много више од мешавине различитог зелениша са сољу, уљем и сирћетом, како су их првобитно правили стари Грци и Римљани. Без обзира да ли сте вегетаријанац, веган, поборник здраве исхране, или тек неко ко брине о линији, салате су вероватно део и ваше свакодневице. Као предјело, пратилац оброка, оброк за себе или лака посластица.

Данас, салате смело комбинују свеже и сушено поврће и воће, тестенину, житарице, рибу, морске и орашасте плодове, различите врсте меса, уља и зачина.
„Хлеб & Кифле“ своје салате праве од најквалитетнијих, дневно свежих састојака. А комбинације укуса и Х&К преливи задовољиће, сигурни смо, и најпробирљивије салатољупце међу вама.

Јогурт са чијом и јагодом

Јогурт допуњен јагодом и чија семенкама, које су извор минерала и хранљивих материја... Прочитај више

Кранч јогурт

Кранч јогурт је јединствена, освежавајућа, енергетски богата, а истовремено лака медит... Прочитај више

Зелена микс салата са пилетином и фетом

печена пилетина са зачинима (алева паприка, бибер, зачин ц), чери парадајз, фета сир, ... Прочитај више

Туна салата

барена тестенина, туњевина, барен броколи, кукуруз шећерац, свеж парадајз, мајонез пос... Прочитај више

Пилећа салата са тестенином

тестенина барена, јаја барена, гауда сир, кисели краставци, мајонез, кисела павлака, к... Прочитај више

Пилећа салата са цвеклом

сир гауда, мајонез, кисела павлака, прашка шунка, печена пилетина са зачинима (со, биб... Прочитај више

Витаминска салата

свеж црвени и бели купус, свежа шаргарепа, кукуруз шећерац, пасуљ, печени сусам, балса... Прочитај више