На врх

Потажи
Живим од добре супе, а не од лепих речи.
Молијер

Потаж: Храна која слави поврће, лето, јесен и пролеће
Сазнај више

Потаж је врло популарна врста густе чорбе глатке текстуре и пуног укуса. Ипак, прави познаваоци француске кухиње вероватно би се успротивили овој категоризацији.

Наиме, по њима, потаж није ни класична бистра супа, ни супа са додацима, ни чорба са комадићима поврћа, рибе или меса, већ аутохтоно и сасвим специфично кувано јело, позиционирано негде између ових побројаних. Ова крем супа односно крем чорба, како је у нашим крајевима чешће називају, направљена је од мешавине више различитог , или само једне врсте поврћа, густо укуваног, пропасираног или изблендираног, и одговарајуће зачињеног.

Историјски гледано, супе и чорбе постале су уобичајени део исхране оног часа када су људи направили прве глинене посуде довољно отпорне на топлоту, у којима је над отвореним пламеном храна могла дуго да се кува.

Поднебље и доба године у коме је доспевала одређена врста поврћа, током векова највише су утицали на начин припреме и комбинације укуса овог здравог, хранљивог, лако пробављивог и свима доступног топлог и мирисног оброка.

Његова предност је у томе што се може јести од најранијег детињства до позних година и што су варијације и комбинације укуса и састојака практично неограничене, тако да се могу прилагодити индивидуалним потребама и укусу.

Порекло речи потаж је у старофранцуском и средњевековном Француском језику, када је јело стекло и највећу популарност. Први писани траг датира из 1505. године. У средњем веку, потаж је био посебно омиљен у северној Француској и у Енглеској.

Првобитна густа мешавина куваног сецканог или целовитог, свежег или сушеног поврћа и грахорица, са или без додатака комадића рибе или меса, која је под именом “потаж” била популарна у средњевековној Енглеској, претрпела је мале измене у начину припреме у Француској, где су се ови, мање-више слични састојци пасирали.

Пасирано барено поврће у савременом потажу заменило је блендирање, тако да данашњи потаж има још компактнију, уједначену, глатку и густу структуру. Али комбинације поврћа, зачини и укус нису се променили, тако да многе старе, проверене и доказано добре рецептуре опстају и остају једнако популарне и данас.

ХЛЕБ&КИФЛЕ током целе године у понуди имају потаже од различитог поврћа, увек у складу са актуелном сезонском понудом.

Потаж колекција (сезонски асортиман тренутно неактиван)

Потаж од целера

Потаж од тиквица

Потаж од спанаћа

Броколи потаж

Потаж од парадајза

Потаж од шаргарепе