На врх

Колачи

Та слатка слабост
Kако наручити

Колач“ потиче од холандске речи која је у 18. веку коришћена да би се описала “мала торта”, пробни облик оригиналне торте, којим се проверавао укус и права температура пећнице пре печења главне посластице.

Према другим изворима, порекло речи “колач“ треба тражити у средњевековном енглеском језику, од кад датира изрека са којим би се и данас сложили сви сладокусци: “Не можеш и да имаш колач и да га поједеш. “

Касније се овај израз све више почео да користи за сваки слаткиш мањих димензија, обликован ручно или уз помоћ калупа, замешен од посебних врста брашна, бутера, шећера, јаја, прашка за пециво, чоколаде, воћа, сувог воћа...уз додатак мирисних и укусних зачинских арома попут ваниле, на пример.

Брашно за колаче и торте је посебно, високорафинирано и добијено млевењем меких пшеница са ниским садржајем протеина. Ово брашно је растресито, ствара порозну, ваздушасту и шупљикаву структуру,која је добра основа за различите креме, филове и пуњења.

Прављење торти и колача има дугу традицију, која датира од времена древног Египта, Грчке и Рима.

Такође, постоје записи из 5. века пре нове ере о томе да су изгладнели војници цара Дарија на обалама Инда, први пут пробали неке “биљке које праве мед без пчела”. Изгледа да ово откриће шећерне трске није оставило превише јак утисак и да је било потребно да прође чак 12. векова, да би се из низија југоисточне Азије употреба овог заслађивача проширила напре на Персију, а онда и цео источни Медитеран.

Зато се, ипак, најстарији “прави” колачи, луксузна пецива и верзије блиске неким тортама, данас приписују Персијанцима. Долазак Мавара у Шпанију и Португал у 8. веку, а потом и крсташки ратови, допринели су да се прве нове посластице прошире по целој Европи.

Ипак, још дуго након тога, па и на нашим просторима, колачи и торте су остали посластица која се прави само за посебне прилике: празнике, породичне прославе, дан за госте и посете, или уз недељни ручак.
Данас се колачи и торте једу у било које доба дана, свакога дана. Део су кафе паузе, ужина, десерт, поклон добродошлице, начин да почастите себе и друге, обележите важан дан и прославите све што желите.

Ако питате „Хлеб Кифле“, нама је сваки тренутак у коме стварамо наше торте и колаче, а ви потом уживате у њима, празник и славље. Јер, није мала ствар када знате да сте некоме засладили живот.
Бар на кратко.

Пекарски колач са малином

Пекарски колач са малином направљен је од сочног бисквита и малине... Прочитај више

Пекарски колач са шљивом

Пекарски колач са шљивом направљен је комбинацијом линцер и бисквитног теста са сочним... Прочитај више

Попс

Плазма, чоколада, и млеко су асоцијација на детиљство. Шарени и весели залогајчићи нам... Прочитај више

Прави Еклер

Француски еклер (Éclair) је омиљена и надалеко чувена посластица од шупљег куваног те... Прочитај више

Посни колач ораси јабука

Састав: јабуке, ораси, домаћи џем од кајсије... Прочитај више

Тарталета јагода(сезонски производ)

Састојци: јагоде, крем од ваниле, тесто на бази путера... Прочитај више

Тарт вишња

Тарт је назив за врсту пецива карактеристичног, округлог облика и ребрастог обода, ... Прочитај више

КапКејк

КапКејк, колач са богатом историјом која датира још из касног 18. века, временом је по... Прочитај више

Тарт чоколада

Тарт је назив за врсту пецива карактеристичног, округлог облика и ребрастог обода, ... Прочитај више

Чиз кејк

Састојци: шумско воће, плазма, сир, павлака... Прочитај више