На врх

Колачи и торте
Прослава без торте је само обичан састанак.
Џулија Чајлд, америчка кулинарка и писац

Ништа слађе од слаткиша
Сазнај више

Tорте је реч ”, реч немачког порекла, уобичајени је назив за врхунску посластицу раскошног укуса. Од самог почетка најчешће округлог облика, торта је направљена од теста различите дебљине и структуре, ређана у више слојева и испуњена филом: џемом, богатим, влажним, лаким, воћним, или, пак, јаким, густим, чврсто умућеним кремом.

Кључни састојци су били и остали брашно, бутер, јаја, шећер, чоколада, суво или свеже сецкано воће, као и различите ароме и додаци, као ванила, рум, ликери, слатка вина, сви увек спојени у јединствену, складну и компактну форму.

“Колач“ потиче од холандске речи која је у 18. веку коришћена да би се описала “мала торта”, пробни облик оригиналне торте, којим се проверавао укус и права температура пећнице пре печења главне посластице.

Према другим изворима, порекло речи “колач“ треба тражити у средњевековном енглеском језику, од кад датира изрека са којим би се и данас сложили сви сладокусци: “Не можеш и да имаш колач и да га поједеш. “

Касније се овај израз све више почео да користи за сваки слаткиш мањих димензија, обликован ручно или уз помоћ калупа, замешен од посебних врста брашна, бутера, шећера, јаја, прашка за пециво, чоколаде, воћа, сувог воћа...уз додатак мирисних и укусних зачинских арома попут ваниле, на пример.
Брашно за колаче и торте је посебно, високорафинирано и добијено млевењем меких пшеница са ниским садржајем протеина. Ово брашно је растресито, ствара порозну, ваздушасту и шупљикаву структуру,која је добра основа за различите креме, филове и пуњења.

Прављење торти и колача има дугу традицију, која датира од времена древног Египта, Грчке и Рима.
Посластице наоко сличне торти, прављене су још у старом Риму. Основно тесто није се много разликовало од хлебног, облик је био округао, а као заслађивач коришћен је мед. Више би се могло рећи да су то била велика пецива, слична и данас добро познатим медењацима.

Такође, постоје записи из 5. века пре нове ере о томе да су изгладнели војници цара Дарија на обалама Инда, први пут пробали неке “биљке које праве мед без пчела”. Изгледа да ово откриће шећерне трске није оставило превише јак утисак и да је било потребно да прође чак 12. векова, да би се из низија југоисточне Азије употреба овог заслађивача проширила напре на Персију, а онда и цео источни Медитеран.

Зато се, ипак, најстарији “прави” колачи, луксузна пецива и верзије блиске неким тортама, данас приписују Персијанцима. Долазак Мавара у Шпанију и Португал у 8. веку, а потом и крсташки ратови, допринели су да се прве нове посластице прошире по целој Европи.

„Праве торте“, неке од најпознатијих у којима се ужива већ вековима, нa пример Линцер или Шварцвалд, настале су крајем 16. века у земљама Средње Европе.  У то доба појављује се све више писаних кувара са рецептима за припрему слаткиша. Један од најпознатијих из 1596. године, звао се: “Драгуљи добре домаћице”. Била је то нека врста Библије за посластице за нарастајућу средњу класу у елизабетанској Енглеској.

Од 18. века торте стичу све већу популарност и разноврсност укуса, облика и начина украшавања.
Ипак и даље су присутне само на дворовима, у домовима аристократа и виших друштвених слојева.
Било је потребно да прође још више од 100 година, да колачи и торте освану и на трпези обичних људи.
Тако се појам "колач“ у западном свету најпре масовније почео да повезује са прославом Нове године. Почетком 19. века било је убочајено да се гости том приликом служе ситним колачима од воћа или различитим врстама кекса. 

Ипак, још дуго након тога, па и на нашим просторима, колачи и торте су остали посластица која се прави само за посебне прилике: празнике, породичне прославе, дан за госте и посете, или уз недељни ручак.
Данас се колачи и торте једу у било које доба дана, свакога дана. Део су кафе паузе, ужина, десерт, поклон добродошлице, начин да почастите себе и друге, обележите важан дан и прославите све што желите.

Ако питате „Хлеб Кифле“, нама је сваки тренутак у коме стварамо наше торте и колаче, а ви потом уживате у њима, празник и славље. Јер, није мала ствар када знате да сте некоме засладили живот.
Бар на кратко.

Колачи

Прави Еклер

Француски еклер (Éclair) је омиљена и надалеко чувена посластица од шупљег куваног те... Прочитај више

Посни колач ораси јабука

Састав: јабуке, ораси, домаћи џем од кајсије... Прочитај више

Чоколадни мус

Састојци: црна чоколада, малина, павлака... Прочитај више

Тарталета јагода(сезонски производ)

Састојци: јагоде, крем од ваниле, тесто на бази путера... Прочитај више

Тарт вишња

Тарт је назив за врсту пецива карактеристичног, округлог облика и ребрастог обода, ... Прочитај више

КапКејк

КапКејк, колач са богатом историјом која датира још из касног 18. века, временом је по... Прочитај више

Тарт чоколада

Тарт је назив за врсту пецива карактеристичног, округлог облика и ребрастог обода, ... Прочитај више

Кремпита

Састојци: крем од ваниле и павлаке, лиснате коре... Прочитај више

Чиз кејк

Састојци: шумско воће, плазма, сир, павлака... Прочитај више

Плазма ананас колач

Састојци: ананас, плазма, павлака... Прочитај више

Торте

Пралине чоко мус торта

Бисквитна чоколадна кора испуњена кремом на бази лешника, млечне чоколаде и корн флекс... Прочитај више

Васина торта

Бисквитна кора са орасима преливена домаћим куваним кремом са орасима и нараџом, декор... Прочитај више

Сникерс торта

Беле коре обогаћене кикирикијем и плазма кексом преливене домаћим куваним кремом од цр... Прочитај више

Ананас торта

Освежавајући крем од ананаса и плазма кекса на кекс подлози Састојци: ананас, плазма,... Прочитај више

Реформ торта

Чоколадни крем од белгијске црне чоколаде на кори од ораха, декорисана белом чоколадом... Прочитај више

Маркиза торта

Лагана пишкота торта испуњена чоколадним мусом на бази црне чоколаде,декорисана слатко... Прочитај више

Москва торта

Можда знате, а можда и не, тек Москва торта не спада у чувене руске посластице, како ... Прочитај више

Сахер торта

„Сахер” је вероватно једна од најпознатијих торти на свету. Као и све великан... Прочитај више

Дуо мус торта

Састав: црна и бела белгијска чоколада, ораси... Прочитај више

Тирамису торта

Тирамису је популарна, лака, пенаста торта, направљена први пут почетком 60-тих годин... Прочитај више

Чокомалина(сезонски производ)

Састојци: малине, белгијска црна чоколада... Прочитај више

Јагода торта(сезонски производ)

Бисквитне коре преливене сирупом од јагода,обједињене кремом од ваниле са свежим јагод... Прочитај више

Плазма торта

Састојци: плазма, ораси, црна чоколада... Прочитај више